Allo...allo...hari nie nak crita pasal kuih simpul kasih mak mentua kita...cara nak buat nyer memang payah skit...sbb bnyak sgat keja yg nak kna buat nyer....mula tue nak kna buat inti dia...iaitu serunding...pkai ikan bilis jer...nak kna perap ikan bilis tue semalaman esok nyer baru leh buat...ada lah sukatan gula,garam dgn cili kering nyer...petua mak mentua aku...dia x pkai ubat tahan lama...setgah org diaorg buat pkai ubat utk buat serunding tue tahan lama...
Bila dah siap serunding nyer...nak kena balut dgn kulit popia....bab2 balut popia nie aku x brapa nak pndai sgat...tpi my B memang pndai dia balut...mgkin dia dah slalu buat kot...aku first time buat...memang x pndai..tpi klau skarang sruh aku pndai lah...hehe...ini lah gmbar yg dah siap....bila dah siap balut dgn serunding kena trus msukkan dlm peti ais...utk mengelak kan dia pecah.....
ini yg dah siap di balut..
No comments:
Post a Comment